מבצע ערכה ספר וקורסים

סוגי החלומות, מחזורי השינה והחלום הנבואי

כולנו צריכים לישון. זהו צורך פיזיולוגי ופסיכולוגי. במהלך הלילה, בדיוק כפי שהגוף הפיזי שלנו נח ומתחדש, כך הנפש שלנו צריכה מנוחה והתחדשות. מחקרים מראים שלא רק שהתחדשות זו מתאפשרת בזכות החלומות, אלא שבלעדיהם נאבד את שפיותינו. מתנדבים שהשתתפו במחקרים שנערכו במעבדות השינה בהם מנעו מהם לחלום, החלו לפתח תסמינים של הפרעות נפשיות הכוללים שמיעת קולות וחרדות. ניסויים דומים על בעלי חיים הראו שבעלי חיים שמונעים מהם חלום במשך ימים נפטרים לאחר כמה שבועות.
מניעת חלום, אגב, זה לא אומר להפסיק לישון. את מניעת החלום עושה צוות מיומן במעבדת שינה. שם, בכל פעם הישן חולם, נכנס איש צוות לחדר הנבדק כדי להעיר אותו וכך מונע את קיום החלום. באופן תיאורטי ניתן לישון לילה של 6-7 שעות ללא חלום וזמן החלום בלילה ממוצע לא עולה על שעה.

כשאנו הולכים לישון אנו נכנסים לתהליך של תרדמה בו אנו מאפשרים לגוף שלנו, לשרירים ולמערכות השונות להירגע בהדרגה. קצב פעימות הלב והנשימה מואטים, טונוס (מתח) השרירים יורד, ותדר פעילות המוח מואטת. בשלבים עמוקים יותר של מחזור השינה תדר גלי המוח איטי עד כדי כך שהפעילות המוחית דומה לקצב פעילות המוח במצב של קומה (שלושה הרץ, שלוש פעימות בשניה).

סוגי חלומות

במבט ראשון תהליך השינה נראה אקראי, אולם אין זה כך, הוא קבוע ומחולק לשלבים ותהליכים קבועים מראש אשר מתרחשים בכל לילה.
שינת הלילה שלנו מתחלקת למחזורי שינה בני כשעה וחצי (80-100 דקות). כל מחזור שינה מתחלק לחמישה שלבים בהם בהדרגה קצב פעילות הגוף והמוח מואטים, ובשלב בחמישי, האחרון – אנו נחלום. בזמן שלב החלום טונוס השרירים שלנו יהיה הנמוך ביותר (כדי למנוע מצבים של הליכה בזמן שינה), אך הפעילות המוחית תהיה מעורבת ובה נפגוש גלים הדומים לפעילות מוחית בזמן ערות (גלי בטא) לצד גלי מוח התואמים לכל ארבעת שלבי השינה האחרים. המאפיין העיקרי של החלום הוא תנועת העיניים המהירות המתרחשות לפרקים, פעילות הנקרית רע"ם (ריצוד עיניים מהיר).
לאחר שהחלק החמישי, שלב החלום, מסתיים אנו עוברים למחזור הבא ומתחילים מחדש. בתחילת כל מחזור חדש גלי המוח יחזרו לתדר של גלי אלפא, הווה אומר שאנו נהיה כמעט ערים. וכך בפועל, בסיום כל מחזור שינה אנו מתעוררים קצת וחוזרים שוב על תהליך השינה. כשאנו מתעוררים באמצע הלילה, זה בד"כ בסיום אחד המחזורים ולפני תחילתו של מחזור חדש.

החלום המתרחש בסיום המחזור השני הוא חלום חשוב מאד כיוון שכאן נמצא בדרך-כלל את החלום הקרוי החלום הנבואי. חלום זה מתרחש כשלוש שעות לאחר ההרדמות שלנו והוא נמשך כשלוש עד ארבע דקות.

אדם ממוצע הישן שש עד שבע שעות שינה יחווה ארבעה מחזורי שינה וארבעה מחזורי חלומות, כאשר כל מחזור שינה מתאפיין בסוג ואורך מחזור חלום המיוחד לו.

אך תחילה ברצוני לסייג את דברי להעיר כי במאמר זה אני מביא לכם את הגישה שלי להבנת מחזורי השינה. הגישה שלי היא תוצאה של ניסיון חיים, של לימוד גישות שונות רוחניות לרבות הילינג, קבלה ושאמאניזם, לצד לימודי הגישה הנירולוגית הקלאסית אותה למדתי בעברי הרחוק כשעבדתי במכון לחקר השינה בתל-השומר בתפקיד של טכנאי שינה ראשי במשך שלוש שנים.

מחזורי השינה וסוגי חלומות

חלומות נוזליים

המחזור הראשון מתרחש לאחר כתשעים דקות ומסתיים בחלום קצר שאורך לא יותר מדקה או שתיים. רוב החלומות בסיום שלב שינה זה יהיו פראיים ונראה בהם טבע, תמונות נוף, לבה, עצים וכדומה. בחלומות אלו לא יהיה תוכן ממשי, אלא תחושה, רגש או חוויה טעונה ועוצמתית. אני קורא לחלומות אלו חלומות נוזליים כיוון שאין דרך לתאר אותם. אין בהם תחושה ברורה של ה"אני" ונחווה בהם רגשות עמוקים ובלתי מוגדרים. חלומות אלו הם חוויה טהורה ללא תוכן, והם שוטפים אותנו כמו נהר השוטף אדמה יבשה.

מבחינה פסיכולוגית החלומות הנוזלים "מטפלים" באירועים קדומים של חיינו: ינקות, עוברות, ואפילו ילדות מוקדמת. יש בזה מן ההיגיון היות וסביר להניח שהעובר חולם חלומות ללא תוכן, בהם הביטוי העיקרי הוא רגש לא מעוצב.
יש גישות רוחניות הרואות בחלומות אלו כמטפלות בגלגולים הקודמים שלנו, ובאופן ספציפי נוגעים ברגע המוות של הגלגול הקודם שלנו. כך למשל, אם הגלגול הקודם שלנו הסתיים כיוון שהעלו אותנו למוקד, סביר שנפגוש בשלב זה לא מעט חלומות עוצמתיים בהם נחווה אש או שריפה.

חלומות אנרגטיים (נבואיים)

החלום המתרחש בסיום המחזור השני הוא חלום חשוב מאד, כיוון שכאן נמצא בדרך-כלל את החלום הקרוי החלום הנבואי. זהו חלום מיוחד עליו נעבוד הרבה מאד בהמשך, וניעזר בו על-מנת לחזק ולאמן את החלקים האנרגטיים שלנו. החלום האנרגטי מתרחש כשלוש שעות לאחר ההרדמות שלנו והוא נמשך כשלוש עד חמש דקות. על חלום זה אפרט במאמר הבא באריכות, אולם אומר כי זהו השלב בו אנו יכולים לפגוש מדריך רוחני, או לחלום חלום בעל אופי נבואי.

שינה טובה

חלומות פסיכולוגיים

את החלומות הפסיכולוגיים נוכל לפגוש בכל מחזורי השינה, אולם לרוב הם יופיעו בסיום המחזור השלישי, לאחר כארבע וחצי שעות. חלום זה אורך כ-5-7 דקות והוא "מטפל" באירועים ובבעיות מהעבר אותם הדחקנו, ואתם אנו מתמודדים שוב הלילה ומנסים לפתור אותם. כך למשל אם קיימת אצלנו בעיה לא פתורה שמקורה בגיל 10, בעיה הנובעת לצורך הדוגמא ממורה שיצר אצלנו תסכול, אנו נחלום לא פעם בשלב חלום זה על אותו מורה ועל הדרך האירוע. החלום, כמובן, יהיה מגוון ושונה, ובכל פעם יופיע בצורה אחרת. ברוב המקרים כלל לא נזכור את החלום וחלומות מסוג זה שאותם כן נזכור מהווים ציון דרך ב"אני" שלנו.

מפגש עם ישות הנו מפגש עוצמתי, אולם כשהגוף האנרגטי חוזר למקומו, המודעות והשליטה חוזרת לגוף הפיזי והגוף הפיזי "משתלט" על התהליך. הוא הופך את האירוע לארצי ונותן לו פירוש "הגיוני".

חלומות החוזרים על עצמם

חלום החוזר על עצמו שייך לאותה קבוצת חלומות גדולה הנקרית חלומות פסיכולוגיים. זהו חלום המתאר בעיה שחוזרת על עצמה. בעיה שהלא מודע לא מצא לה פתרון עדיין. הלא מודע לא סתם בוחר להעלות למודע שלנו בעיה, הוא עושה זאת כיוון שיש משהו לא פתור שיש לטפל בו. פעמים רבות אנשים חושבים שאין קשר בין החלום החוזר, התדירות שלו והבעיה, אולם גם אם זה עדיין לא ברור, הקשר קיים.
כך למשל יכולה להתלונן בחורה על חלום חוזר בו רודף אחריה כלב גדול, מפחיד ושחור. בכל פעם הוא כמעט תופס אותה ואז היא מתעוררת בצעקה. היא אפילו תגדיל לעשות ותאמר שאין תדירות קבועה. זה יכול לקרות פעמיים בחודש ולפעמים פעם בחצי שנה. אך אם נתבונן היטב נגלה שיש קשר.
אם נבין שחלומות אלו מייצגים בעיות הקשורות למערכות היחסים שלה עם גברים ושהכלב מייצג את הפחד שיש לה מנטישה. אז נגלה מדוע לכאורה תדירות החלום איננה ברורה. כיוון שאין תדירות קבועה לזמנים בהם היא נכנסת למערכת יחסים, מה שקורה הוא שבכל שכל פעם שהיא נכנסת למערכת יחסים רצינית החלום מופיע. וכך, אם היא תכנס למערכת יחסים רצינית פעמיים בחודש יופיע פעמיים בחודש החלום ואם היא נכנסת לקשר פעם בחצי שנה יופיע החלום פעם בחצי שנה. מדוע דווקא כלב? כיוון שכך בסופו של דבר היא קוראת לאותו בחור שנוטש אותה.

חלומות של יומיום

החלום של המחזור הרביעי מתרחש לאחר כשש שעות והוא עוסק ביומיום. חלום זה אורך בין 20 דקות לחצי שעה, ובדרך כלל נתעורר בסיומו. חלומות אלו "מטפלים" באירועי היומיום אותם הדחקנו, מהם התעלמנו או שהם סתם אינם מספיק חשובים כדי שנזכור אותם. בעיות בעבודה, ריב קל עם הבוס, טלפון מרגיז, דבר מה ששכחנו, כל אלו ועוד אין ספור אירועים צריכים להיות מתויקים ומטופלים. אם ילד רץ לכביש וכתוצאה מכך נאלצנו לבלום בלימת חירום, אף כי לא קרה כלום והמשכנו הלאה לאחר שתיים-שלוש דקות, הלא מודע שלנו, בהחלט יזכור את האירוע אותו, גם אם אנו לא זוכרים, אנו נחלום לא מעט פעמים על כך.

באופן אידיאלי אנו נחווה ארבעה מחזורי שינה ומערכת הגוף שלנו תדע להתאים את משך המחזורים לאורך זמן השינה שלנו. כך למשל אם נתכנן שינה של חמש וחצי שעות סביר להניח שנחווה ארבעה מחזורי שינה קצרים, בהם אורך החלומות יהיה קצר יותר (למשל 15 דקות חלום בסוף המחזור הרביעי במקום 30 דקות), ומשך כל מחזור שינה יהיה בן 80 דקות ולא בין 90 דקות.
לחלופין בשינה של 7 שעות נחווה מחזורים ארוכים יותר, של כ-100 דקות ובסיומם חלומות ארוכים יותר.

מחזורי השינה הבאים: החמישי (לאחר שבע וחצי שעות), השישי (לאחר תשע שעות) וכן הלאה, אם יהיו, יהוו חזרה על אותו מחזור שינה רביעי. באופן עקרוני לאדם בוגר לא מומלץ לישון יותר מחמישה מחזורים (בין 7 וחצי לשמונה שעות) ושינת יתר יוצרת התמכרות לשינה. במצב זה, נפגוש סימפטומים הדומים מאד לסימפטומים של חוסר שינה ובמיוחד עייפות רבה. לכן לרוב, אלו המרגישים שהם "צריכים" לישון שעות רבות, לא מודעים לכך שהם מכורים לשינה, ולא מבינים כי עליהם להיגמל. בדרך כלל שנת יתר היא תוצאה של בעיה פסיכולוגית, ולרוב מומלץ לבדוק עניין זה. ייתכן למשל שהאדם הישן רוצה לברוח מהמציאות.

בעולם החלומות אין זמן ומרחב. פעמים רבות אנו יכולים לטעות ולהאמין, כי החלום שאנו זוכרים , הוא החלום האחרון, אולם יתכן, כי החלום שעמו התעוררנו התרחש במהלך הלילה, שעות רבות קודם לכן.

בהצלחה וחלומות נעימים,
שגיא

קורס התפתחות והעצמה אישית דרך פתרון חלומות

Save

הכותב: שגיא מנדלבוים

© שגיא מנדלבוים מטפל בהומיאופתיה קלאסית, ובעל ניסיון של 27 שנים בלימוד והוראה של קורסים וסדנאות בנושאי טארוט וחלומות אותם הוא מלמד בתל-אביב ובמרכזים שונים ברחבי הארץ. את שגיא הנכם מוזמנים לפגוש בהרצאת המבוא הקרובה וכן בקורסים: טארוט, טארוט מתקדמים ובקורס פענוח חלומות.
על הכותב בהרחבה

1 thought on “סוגי החלומות, מחזורי השינה והחלום הנבואי”

  1. אז בקיצור, הרגו בעלי חיים בשביל שנגע כמה זמן אפשר למנוע מהם חלום. מעניין… לפחות נקווה שלאנשים שעשו את הניסויים עליהם יש ייסורי מצפון…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *