מבצע ערכה ספר וקורסים

אהבה ממבט ראשון – הקיסר והקיסרית בקלפי טארוט

אנימה ואנימוס

קלפי הטארוט אינם רק פירושים הכתובים על דף נייר. זו שפה, שפה דרכה הלא מודע מדבר אלינו. כדי ללמוד את השפה בה מדבר הלא מודע עלינו להכיר את הארכיטיפים, הרעיונות בסיסיים הקיימים אצל כולנו. רעיונות משותפים שדרכם כולנו מחוברים, והם אלו הבונים את תת המודע הקולקטיבי עליו היטיב לדבר יונג. להכיר את קלפי הטארוט זה אומר להכיר את שפת הארכיטיפים ואני מזמין אתכם במאמר זה לפגוש שני ארכיטיפים ראשונים במעלה: את האמא והאבא. לא את ההורים שלכם, כי אם את שני אלמנטים בסיים חשובים הקיימים באני שלנו. שני אלמנטים שהם המפתח להבנת ההתאהבות המיוחדת לה רבים מייחלים – אהבה ממבט ראשון.

מה שאני עומד לכתוב אולי יקומם חלק מכם. אחרים יאמרו, זה לא אני. חלקכם יגיד שזה בדיוק פרויד, גישה בסיסית, מיושנת, הגורסת שהכול בא מהאבא או מהאמא. לכן חשוב לי להדגיש: יש גישות אחרות, מקרים בהם ארכיטיפים אלו אינם דומיננטיים, אולם במאמר זה אני מדבר על הקלפים הקיסרית והקיסר ואם יוצא אחד משניהם בקריאה עלינו לחשוד שהבעיה שיש לנו אינה נקודתית אלא מקורה בבית: באמא, באבא ובחינוך אותו  קיבלנו.

לא פעם נגלה בזכות קלפים אלו שאנו מתקשים בתחום הזוגיות כיוון שבבית לא הייתה דוגמא של  זוגיות טובה. אם למשל יצאו הקלפים האלו בנושא זוגיות והאמא והאבא לא התחבקו, לא הראו אהבה ורגש, סביר להניח שגם לנו צריך להיות קשה לתת אהבה כיוון שיש בנו חלק שאינו מתחבר לצד זה. זה יכול להסביר מדוע למרות שאנו באמת מנסים לפתח מערכת יחסים עמוקה, אנו חווים קושי. זה לא אומר שאנו לא נצליח או הצלחנו להתגבר על הקושי, אולם גם אז, כשיש זוגיות טובה ותקינה זה לא יהיה טבעי עבורנו להפגין רגשות ואנו נצטרך ללמוד לעשות זאת. 

קלף הקיסרית כמייצגת את האמא

קלף הקיסרית (האמא)

תפקידה של האם הוא לטעת בנו ביטחון עצמי. את הידיעה שאנחנו אהובים, רצויים וחשובים. האם צריכה לתת לנו תחושה בסיסית שאוהבים אותנו ושהאהבה אינה תלויה בדבר. דמות אם מאוזנת בחיינו נותנת תחושה של שלמות, סיפוק עצמי ויציבות, והיא חשובה ליציבות של מערכות היחסים שלנו ולסיפוק עצמי בכל תחום בחיינו.

כשהאם לא נותנת בסיס זה, כשהאהבה מותנית, יתחיל נתק בין התחושה של כמה אוהבים אותי להצלחה שלי, וכך, אם הילד נכשל בבחינה והאם אומרת שהוא "ילד רע", בסופו של דברו הוא עשוי לחשוב שאם לא יצטיין אמו לא תאהב אותו.

ילד החי בתחושה שאם יקבל ציון 70 יאהבו אותו 30% פחות, יגדל וישתדל מאד לרצות את הוריו. גם כשיהיה מנכ"ל של תאגיד גדול, זה לא יספיק, ותמיד ירגיש שחסר משהו. ואז, יום אחד כשיעמוד מול החלטה גורלית: לפטר 500 עובדים, או לקצץ 20% מהשכר של כולם, הוא יגלה שהבחירה שלו נקבעה עוד בילדותו. מבחינה פסיכולוגית יקשה עליו לספר לאשתו שהם עומדים להרוויח "רק" 240,000 במקום 300,000 ₪ בחודש כיוון שבתת מודע שלו הוא חושב שאז היא תאהב אותו 20% פחות. וזוהי הסיבה מדוע יבחר לקבל את עצת המומחים הטוענים שיש לפטר ולא לקצץ מהשכר. 

האנימה

הקיסרית מייצגת בקלפי הטארוט את האנימה. את המושג אנימה-אנימוס אפשר למצוא בכתבי יונג, אולם עבורי היה זה ג'ו קמבל, חוקר מיתולוגיות חשוב, שהכניס חיים למושג ועזר לי להבין את משמעותו בצורה מודרנית.

אנימה זו המוכנות של האשה אצל הגבר. במילים אחרות דמות האשה הקיימת בחלק הלא מודע של הגבר, שכשהגבר יפגוש בה הוא יתעורר מבחינה רגשית וירצה להגשים ולממש קשר זוגי. כך, כשגבר נכנס למועדון השאלה היא מדוע דווקא היא "עושה לו את זה" ולא אחרות? כיוון שהיא זו שמעוררת את האנימה שלו ומוציאה ממנו את הצורך ליזום מבחינה זוגית. כשהוא רואה אותה הוא מוכן לקשר רגשי.

האנימה זוהי המוכנות של האשה אצל הגבר. במילים אחרות דמות האשה הקיימת בחלק הלא מודע של הגבר, שכשהגבר יפגוש בה הוא יתעורר מבחינה רגשית, זו תהיה אהבה ממבט ראשון, והוא ירצה להגשים ולממש קשר זוגי.

למשל גבר נכנס למועדון בו יש עשרות נשים. מדוע דווקא היא "עושה לו את זה", מדוע לא אחרות? כיוון שהיא מעוררת את האנימה שלו ומוציאה ממנו את הצורך ליזום מבחינה זוגית. כשהוא רואה אותה הוא מוכן לקשר רגשי.

קיימים שני סוגים של אנימה, של מוכנות להתחיל מערכת יחסים עם אשה: חברתית ואישית.
התחום החברתי הוא תוצאה של השפעות חברתיות ושל צרכים ביולוגיים. כאן מנסה הלא מודע של הגבר להבין מי היא האישה האידיאלית. היום הבחורה האידיאלית צריכה להיות רזה, בלונדינית, ודוגמנית. לפני 250 שנה היא הייתה צריכה להיות מלאה, עגלגלה ושופעת עליזות. מאיפה נובע ההבדל? מתוך הצורך בשימור הגזע. פעם הגבר חיפש נשים חזקות. כשהוא ראה אישה עגלגלה, הוא ידע שהיא האימא האידיאלית עבור ילדיו. "היא תשרוד", אמר לעצמו, "אם יהיה רעב, מלחמה, חורף קשה, הילדים שלי יהיו מסודרים!" וכך ממקום לא מודע הוא בחר בה.

מדוע הגברים אוהבים נשים עם חזה גדול? להן יהיה יותר חלב עבור הצאצאים. אותו הדין לגבי אגן גדול המבטיח מספר גדול יותר של ילדים. זה לא מיני, אלא קשור להישרדות הגזע.
היום העולם השתנה וההישרדות שלנו תלויה בדברים אחרים וכך היום כשהגבר רואה דוגמנית רזה הוא בוחר בה. "אם כך יראו הילדים שלי", הוא אומר לעצמו, "הם מסודרים".

האנימה שמקורה בילדותנו צומחת מדמות האם. הוא יוצא מגופה, שמים אותו על גופה והוא לא יודע דבר מלבדה. האם והילד כה קשורים שהתינוק רואה את אמו ואותו כאחד.
השאלה היא מה קרה עם האמא. האם היא דחתה אותו, סירבה להניק אותו, רצתה שיוציאו את ה"דבר הזה" מהחדר, כאן מתעוררת לראשונה האנימה: הדמות אותה יחפש הגבר בהמשך. אם אימו לא ידעה לתת חום ואהבה, אלו יהיו הנשים אותן יחפש. הבחורה הכי מרוחקת במועדון תעשה לו משהו, כי זה מה שהוא מכיר.

האנימה קשורה גם לתפקוד האם. האם הייתה מיומנת? טובה? מוצלחת? אולי היא הפילה אותו מספר פעמים? כל זה קובע את עתיד החשיבה לגבי האשה בחיי הגבר. גם מבחינת מראה, הגבר יחפש את האמא שלו. למשל אם בילדותו הייתה לאם שומה ליד האף, למרות שהיא כבר הורידה אותה מזמן ואין סיכוי שיזכור זאת, כשייכנס למועדון ותהיה לאחת הנשים שומה כזו – בה הוא יתאהב למרות שלא יוכל להסביר זאת. זוהי האנימה היושבת בלא מודע של הגבר ומנהלת את חייו.

למעשה הגבר מחפש את אמו, את הדמות ממנה הוא רגיל לקבל אהבה. 

קלף הקיסר כמייצג את האבא

קלף הקיסר (האבא)

תפקיד האב הוא לטעת ביטחון אצל הילד, את ההבנה שיש על מי להישען והוא לא ייפול. האב אחראי על כך שהילד ילך בתלם ואם יפגר בלימודים, האבא ידאג לכך, יטיל עונשים ויעשה את שצריך לפתור את הבעיה. 
האבא אחראי על גישתנו לעבודה, לעשייה, לכסף וביטחון כלכלי. הוא מייצג את תחושת הגב שלנו, וקשור לביטחון העצמי שלנו וליכולת שלנו לפרוץ קדימה בלי לפחד. דמות אב מאוזנת בחיינו נותנת לנו תחושה של בטחון עצמי. היא תהווה בסיס ליכולת שלנו לעבוד, לשקוד בלימודים, להתחיל התחלות חדשות ולהצליח.

אפשר להבין מדוע אדם, שבילדותו לא קיבל "גב" מהאבא, מתקשה לצאת לעצמאות ולא מנסה להגשים את החלום שלו. קשה לו כיוון שהאב לא היה שם בשביל לתמוך בו וללמדו שאין צורך לדאוג. 
ילד שאביו לא תפקד טוב יברח מלימודים, מקריירה, ולא ישאף להגשמה עצמית. זה יכול לעבוד גם בצורה הפוכה: יתכן שמנהל המחלקה, הרופא מצליח, כלל לא רצה זאת. מגיל שלוש האבא, איש העסקים הקשוח, סיפר לו שהוא יהיה רופא וכך, מבלי לחשוב, הוא בוחר במסלול קבוע מראש. הוא לא אוהב זאת אך אלו החיים. הוא ירשה לעצמו להבין שאפשר להיות משהו אחר רק כשאביו ילך לעולמו. ואז, כשדמות האב לא כאן, הוא יתחיל לחשוב כיצד להגשים את עצמו. 

אנימוס

האנימה שמקורה בילדותנו צומחת מדמות האם. הילד יוצא מגופה של האם ושניהם כה קשורים שהתינוק רואה את אמו ואותו כאחד. השאלה היא האם האם דחתה אותו, סירבה להניק אותו, פחדה? כאן מתעוררת לראשונה האנימה: הדמות אותה יחפש הגבר בהמשך. אם אימו לא ידעה לתת חום ואהבה, אלו יהיו הנשים אותן יחפש. הבחורה הכי מרוחקת במועדון תעשה לו משהו, כי זה מה שהוא מכיר.
למעשה הגבר מחפש את אמו, את הדמות ממנה הוא רגיל לקבל אהבה.

אנימוס זוהי המוכנות של הגבר אצל האשה. גם כאן, כשהיא נכנסת למסיבה ואחד מהגברים "עושה לה את זה" אנו יכולים לשאול: למה דווקא הוא? זה קורה כיוון שהוא מעורר את נכונותה להתחבר עם גבר ולהתאהב בו אהבה ממבט ראשון.
גם כאן ישנם שני אלמנטים: חברתי ואישי.

האלמנט החברתי, כמו אצל הגבר, מקורו בצורך לשימור הגזע. היא חושבת על ילדיה ותתאהב בגבר אתלטי ושרירי. "אם ילדי יהיו בריאים כמוהו", היא תאמר לעצמה, "הכול יהיה בסדר". זה מסביר מדוע דוגמניות מתאהבות בכדורגלנים -כל אחד מהם מעורר את האנימה-אנימוס המתאים.

טוב יהיה אם הוא חכם או מפורסם כי ברור שהחכמים וסלבריטאים יצליחו בחיים. אבל לא פחות חשוב שיהיה מסודר כלכלית: "אז הוא מכוער, לא בכושר ולא חכם במיוחד אבל עם הכסף שלו הילדים שלי מסודרים", היא אומרת לעצמה. זה לא שנשים מתאהבות בכסף אלא שהלא מודע שלנו פעמים רבות מוביל אותנו ו"מרשה" לנו להתאהב בגבר מסוים בעל ערך גבוה מגבר אחר.

ברמה האישית הילדה מתאהבת באביה ודמותו יוצרת אצלה את האנימוס, את דמות הגבר אותו תחפש. בשונה מהאם דמות האבא לא מתעוררת לפני גיל שנתיים. עד לשלב זה מבחינת התינוק האב הוא רק "העוזר השעיר של האם". רק בגיל שנתיים מתפתח הקשר עם האבא. התייחסותו לאם, מעשיו, והתנהלותו מכתיבות מה היא אחר כך תחפש. אם האב נתן הכול לאם, אהב והעריץ אותה, זה מה שהיא תחפש.

אם הוא היה המלך בבית, היא תחפש מישהו שכבר בדייט הראשון יגיד לה "את המלכה שלי". אלא שבעצם הוא אומר שהיא אולי המלכה, אבל הוא המלך, וכשהוא יגיע הביתה הוא יצפה לארוחה חמה, נעלי בית, בית נקי – כי הוא המלך. אם היא תפתח מערכת יחסים עם גבר שיפנק אותה, תידלק אצלה נורה אדומה: "ככה אבי לא התנהל", היא תאמר לעצמה, "מיהו הגבר המוזר הזה?", ומייד תרצה לסיים את הקשר.

נכון, לפעמים האדם מתגבר על כך ומחפש דמויות אחרות, אבל לא כשיצאו קלפים אלו. הקיסר יציין שהיא תחפש מישהו כמו אביה -גם היה שיכור ואלים ועזב את הבית כשהייתה בת עשר, וטוב שכך. באופן מוזר ואפילו חולני כשהיא תכנס למועדון רוב הסיכויים שתתאהב בגבר שעומד להיות שיכור, אלים ולעזוב אותה. מדוע? כי זה מה שאנחנו מכירים.

זה גם עובד הפוך. אני זוכר הרצאה בה התרעמה אחת הבנות ואמרה "מה פתאום? אבי הוא אליל. משכמו ומעלה, תמיד העריץ אותנו ונתן לנו הכול. וכך, תוך שהיא מתלהבת היא הרכינה מבטה ואמרה: "עכשיו אני מבינה מדוע עדיין לא מצאתי גבר".

חשוב לציין כי בגיל צעיר נחפש בני זוג לפי התבנית החברתית: את הבלונדינית, מלכת הכיתה, הספורטאי. אם נבשר לשואל הצעיר שהוא מחפש את אמו לא יבין אותנו. רק בגיל 30+ הוא ישים לב שיש מכנה משותף לכל הבחורות אתן פיתח מערכת יחסים רצינית. רק אז יבין שהוא בעצם התחתן עם מהדורה צעירה של אמו.

Sav

Sav

הכותב: שגיא מנדלבוים

© שגיא מנדלבוים מטפל בהומיאופתיה קלאסית, ובעל ניסיון של 27 שנים בלימוד והוראה של קורסים וסדנאות בנושאי טארוט וחלומות אותם הוא מלמד בתל-אביב ובמרכזים שונים ברחבי הארץ. את שגיא הנכם מוזמנים לפגוש בהרצאת המבוא הקרובה וכן בקורסים: טארוט, טארוט מתקדמים ובקורס פענוח חלומות.
על הכותב בהרחבה

3 thoughts on “אהבה ממבט ראשון – הקיסר והקיסרית בקלפי טארוט”

    1. כך גם אני חושב אבל ישנם נקודות נכונות במה שנאמר כאן. אך כמו גם כן נאמר שאפשר לפתח ניגודים ולעבוד על זה.

  1. היי שגיב
    מה אומר הקיסר בפריסה של הכוכב הכפול אודות מערכת יחסים
    אם הוא יוצא קלף סופי המייצג פוטנציאל? מה זה אומר?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *