אני חושב שכל אחד יכול ליפול לתרמית ושכולם יכולים למעוד. מעידה איננה נחלתם הבלעדית של אלו שאין להם ידע או כשרון. עובדה – רבים וגדולים נפלו – פשטו רגל, הפסידו, רומו. אפילו את דונאלד טראמפ, אחד המומחים בנדל"ן, הצליחו להונות לפני כמה שנים בעסקת נדל"ן גדולה.
השאלה היא לא מי יכול ליפול, אלא כיצד זה ייתכן. כיצד ייתכן שרמאים הצליחו לקחת את כספו של טראמפ למרות שורה של יועצים, עורכי דין וכלכלנים העומדים לצידו ומלווים אותו בכל צעד שהוא עושה.
הקלף תשע חרבות הוא קלף קשה, העוסק במפלה, בקשיים, ובמצוקה שתדיר שינה מעינינו. גם הקלף שלוש חרבות היה קלף לא נעים אולם יש הבדל ביניהם: הקלף שלוש חרבות עוסק בהתעלמות מהמציאות, בכאב שהוא תוצאה של חוסר רצון להתמודד עם המציאות, אולם הפעם בקלף תשע חרבות, הנפילה והכאב הם תוצאה של משהו עמוק יותר. זו לא רק התעלמות מהמציאות שהקלף שלוש חרבות עוסק בו, אלא הפעם כדי ליפול לתהום, צריך ממש להסוות, כמו במעשה קוסמות, את המציאות מעינינו.
מדוע אנו נכשלים? מה גורם לנו להתפתות לעסקאות מפוקפקות?
אנו נכשלים כיוון שאנו כבולים רגשית. משהו קוסם לנו רגשית ואנו לא מסוגלים לחשוב בהגיון. אנו כל-כך מתרגשים מההצלחה שעוד מעט תגיע, מהזכייה שעוד מעד נזכה בה, מהכבוד הגדול שאנו עומדים לקבל, שאנו מסרבים להפעיל את ההיגיון ולשקול את האפשרות שמשהו ישתבש.
אנו נכשלים לרוב כיוון שאנו לא חושבים על הקשיים והמכשולים, אלא על ההצלחה, אנו חושבים שהכול בשליטה ושדבר לא ישתבש, אבל בקלף תשע חרבות האומר: "לא להכניס ראש בריא למיטה חולה" – הכול ישתבש.
כשהבעל ממשכן את הבית לטובת עסקה מפוקפקת הוא מפנטז על פנטהאוז מול הים, על ההצלחה המסחררת ועל הרגע בו הוא יספר בגאווה לאשתו שהם עומדים לקנות את בית החלומות שלהם. אבל הוא לא חושב על שיחה אחרת בה אשתו תשאל אותו: "נו… אז איך הלכה העסקה, כמה הרווחנו?" והוא יענה לה: "מתברר שלא הרבה, אגב… מה דעתך שנמכור את הדירה שלנו ונעבור לגור אצל אמא שלך כמה שנים?"
הארווי מאקיי נותן דוגמא באחד מספריו היכולה להבהיר מזווית אחרת את הנושא. זה די ברור שנקבל תשובה שלילית אם נכנס לאולם תצוגה של חנות רהיטים, נגש למנהל החנות ונדרוש לקבל הנחה של 30% על דגם של סט ספות לסלון שאנו רוצים לקנות. יהיו מקומות שאפילו יגדילו לעשות ויפנו אותנו לכיוון הדלת, ובצדק.
אבל אם נערך לזה אחרת – יש סיכוי טוב שנקבל את ההנחה הנחשקת. כיצד? נפתח מערכת יחסים שתעזור לנו להיקשר רגשית עם המוכר.
ביום הראשון נכנס לחנות, נדבר עם המוכר ורק נברר מחירים. למחרת נגיע שוב, הפעם עם חבר ונדבר אם אותו המוכר ושוב נברר מחירים. ביום השלישי נגיע עם האשה, נשב על הספות, נתלהב, ושוב נדבר עם אותו המוכר אולם הפעם נשאל אם אפשר לקבל הנחה. כך נמשיך להגיע עוד כמה ימים: פעם עם הילדים, פעם עם שכנים, ובכל פעם נדבר עם אותו מוכר שמקדיש לנו עוד מזמנו ועונה על עוד ועוד שאלות.
ביום התשיעי אנו נבקש את ההנחה של ה- 30% שרצינו ועכשיו יש לנו סיכוי טוב לקבל אותה. מדוע עכשיו המוכר לא יסרב, מדוע הוא יפנה למנהל החנות לבקש את ההנחה? כיוון שכבר התפתחה בינינו מערכת יחסים. הוא כבר תשע פעמים ראה את הבונוס שלו, והשקיע כל-כך הרבה בנו, שעכשיו הוא לא ירצה שנלך.
והוא ישיג לנו את ההנחה, גם אם ייאלץ לוותר על חלק מהעמלה שלו.
הקלף תשע חרבות הוא ההמשך של הקלף שמונה חרבות, והכבלים הרגשיים שאליהם אנו כבולים בקלף שמונה חרבות הם אלו שיביאו את המפלה בקלף תשע חרבות.
כך למשל אותה אשה הכמהה לזוגיות, ופוגשת סוף סוף את הגבר שיודע להגיד לה את מה שצריך, יכולה להכניס ראש בריא למיטה חולה ולתת לו לכבוש אותה למרות כל סימני ההזהרה המופיעים.
רק אחר חודשים היא תכה על חטא כשתגלה שהוא נשוי ותבכה על כך שהתעלמה מהסימנים שהיו כל-כך ברורים, ועל כך שלא נתנה לקול ההיגיון שלה להתערב ולשאול את השאלות הנכונות.
דאגה על רקע מוצדק
כשאמו של אורסטס העלתה בקלף הקודם את אלות הנקמה והתריעה בו שאם יהרוג אותה האלות ינקמו את מותה – היא עזרה לו לעשות את שעליו לעשות. בפועל הבעיה של אורסטס היא המצפון.הוא הבין את שעליו לעשות, אולם מפריע לו שבכזו קלות הוא יכול להרוג את אימו ולא לשלם על כך מחיר כלל. כולם אומרים לו את שעליו לעשות: האל אמר זאת, החוק לצידו, חוקי האולימפוס לטובתו והצורך הבסיס של כל אדם לשרוד, בהחלט יכולים להצדיק את המעשה הנורא, אולם הבעיה של אורסטס היא שהוא עומד לעשות את המעשה הנורא מכל – ולהמשיך בחייו מבלי לשלם מחיר, כאילו דבר לא אירע.
לכן כשאמו מעלה את אלות הנקם ו"מבטיחה" לו שיהיה מי שירדוף אותו על מעשיו, הוא נרגע. עכשיו יוכל לעשות את המעשה, כיוון שמובטח לו שיהיה מי שייסר אותו על כך.
וכך, תוך ידיעה שהוא עומד לשלם מחיר על רצח אמו, הוא משלים את המשימה, הורג אותה, ואכן אלות הנקם רודפות אותו. שנים רבות סבל אורסטס וכל שנגע בו התפורר: הממלכה לא הייתה יציבה, קשיים, מחסור, הוא היה רדוף, מושפל, וחייו היו קשים וכואבים.
לאן מוביל אותנו הנתיב של קלף טארוט זה
הארכיטיפ של הקלף
פירוש הקלף עוסק בדאגה על רקע מוצדק ומראה שיש בסיס מאד טוב לדאגה מצד השואל, כיוון שהמציאות קשה מכפי שהוא חושב. תשע חרבות הוא אחד הקלפים הקשים בחפיסה, המראה לשואל שהפעם עדיף לוותר ולא להיכנס עם ראש בריא למיטה חולה. את הארכיטיפ של הקלף נפגוש במצבים בהם אנו כבר נמצאים במקום של כשלון, בו כבר הפסדנו, אך יש בנו צד המאמין כי "הפעם זה יהיה בסדר", שאם נשקיע עוד טיפה, אם נשאר עוד קצת – הכול יהיה בסדר, הכול יסתדר.
ייתכן ויש מצבים בהם השקעה לאחר כשלון תיתן פרי, אולם לא בקלף זה. בקלף זה אנו עשויים להתפתות ולפעול על-פי ארכיטיפ זה, אך לא נצליח. מה שמובטח לנו כאן זהו המשך כשלון. עכשיו השאלה היא מה השואל יעשה. האם הוא ייכנע לדפוס פעולה זה, או יתגבר עליו ויחפש מקומות נכונים יותר להשקיע בהם את מרצו.
לפעמים התשובה היא פשוט: "לא!"
אנו מודאגים –ובצדק! נכנסנו לתוך תהליך לא נכון ואם נמשיך ניכשל. אם טרם התחלנו, אסור לנו להיכנס לתהליך. אך קשה לנו להתנתק כי "התאהבנו" ברעיון ובתוצאה המיוחלת.
תשע חרבות הוא ללא ספק אחד הקלפים הקשים בחפיסת הטארוט. קלף זה מייצג מצב בו אנו מודאגים עד כדי חוסר שינה בלילות, ואנו צודקים! יש לנו את כל הסיבות להיות מודאגים כיוון שכל מה שאנו חוששים ממנו יתגשם – ואף גרוע מכך.
אולם למרות הפירוש הקשה של קלף טארוט זה, הקלף תשע חרבות הוא קלף מושלם, עם מסר פשוט שמאד קל להתחבר אליו – והמסר שלו הוא פשוט "לא!".
אני יודע שקשה לחשוב על קלף טארוט זה כקלף מושלם, ומי שהקלף תשע חרבות יוצא בקריאה וקורא שורות אלו מרגיש בוודאי שהקלף רחוק מלהיות מושלם, אך זה הכול עניין של פרופורציה.
באחד מהנאומים של הפילוסוף היהודי מנדלסון בו הוא טען כהרגלו שכול מה שהבריאה עושה היא עושה מושלם, צעק אחד המאזינים ואמר: "ואתה! גם אתה מושלם? הרי אתה גיבן!" ועל כך ענה לו מנדלסון בשלווה: "נכון, אני גיבן מושלם".
מה שמושלם בקלף תשע חרבות הוא שבעוד וקלפים "שליליים" אחרים מכילים מסר כיצד לקדם את נושא השאלה, קלף הטארוט תשע חרבות אומר בפשטות: "לא!" ובמילה קצרה זו נחסך לנו הניסיון הארוך, תסכולים זמן וכאב ובמקום אלו כל שאנו צריכים לעשות הוא פשוט לבחור לא להמשיך הלאה.
אם יוצא לנו הקלף שלוש חרבות זה אומר שאנו במצב קשה, אולם אם נכין רשימת מכולת וניזהר נוכל למנוע את המפלה, להתקדם ואפילו להצליח. הקלף חמישה מטבעות מראה לנו שהמפלה היא קשורה רק בנו ומראה כיצד ניתן למנוע אותה. וכך נגלה שבכול קלף ניתן למצוא פתרון.
אולם בקלף תשע חרבות המצב פשוט: התשובה היא לא ואין מה לעשות. המצב כל כך מורכב ועגום שלרוב פשוט אין טעם לנסות לתקן, אלא צריך לוותר על נושא השאלה כיוון שהמשך יוביל להפסד וצער.
ואם הקלף יוצא בקריאה – אלו שתי העצות שהקלף נותן:
העצה הראשונה:
אם אנו לפני התהליך העצה היא: לא להכניס ראש בריא למיטה חולה. פשוט, לא נכון להתחיל את התהליך כי הוא לא יוביל לשום מקום פרט לצער וכאב.
העצה השנייה:
אם אנו נמצאים בתהליך עצמו העצה היא: לחתוך בבשר החי. אם אנו שם וקשה לנו, אסור להתפתות להמשיך להישאר. הרווח שאנו חושבים שנשיג לא יגיע. הפסדנו את מה שהפסדנו, ועכשיו הזמן לצמצם הפסדים ולהפסיק. נקודה.
אז מדוע בעצם אנו מרגישים שנכון לנו להכניס ראש בריא למיטה חולה?
את התשובה לחידה זו אני מזמין אתכם לקרוא בתחילת המאמר ולהבין מה כל-כך מפתה אותנו במיטה החולה.
את אלופה
אמת
אם שאלתי לדעת אם בן זוג בוגד ויצא הקלף של תשע חרבות באתר בפריסה באינטרנט מה. זה אומר ?
האם לשאלה שקבלתי תשובה יש זמן שאלתי באופן כללי על משהוא עתידי שכרגע לא על הפרק
אהבתי את הפירושים שלך.
אני אישית מכירה טארוט ועסקתי בזה לפני שנים. כרגע אני מגדירה את עצמי כחובבת ונהנית לקרוא את המאמרים שלך