אטלנטיס – היבשת האבודה והקשר להעצמה נשית

כולם שמעו, אני מאמין, על אטלנטיס. על אותה יבשת אבודה, תרבות מדהימה, עם טכנולוגיה מתקדמת ששקעה למצולות ונעלמה. דורות רבים חיפשו אותה ואין ספור חוקרים דרשו למוצאה, או לפחות שרידים שלה. ובכן, יש לי בשורות טובות! הממצאים הארכיאולוגיים של השנים האחרונות גילו את קיומה.
מה שהם גילו זו לא רק עיר מדהימה שאבדה, אלא תרבות המהווה ציון דרך בהתפתחות האדם, תרבות של שלום ושגשוש. כשאטלנטיס שקעה – שקעו אתה כל ההישגים שהאדם הגיע אליהם. הרבה מהטוב וממה שמייחד את האנושות שקע יחד אתה, ורק אם נבין את המיתוס כמו שצריך נוכל ולהחיות אותה מחדש, וכן, זה אפשרי. 

נהוג היה לחשוב עד לפני כמה עשרות שנים, ואף היום יש כאלו החושבים כך, כי התרבות הקדומה לתרבות האירופאית הישנה, התרבות ממנה צמח האדם המודרני, הייתה פראית, אכזרית. ההנחה הייתה שכיוון שהאדם מתפתח תמיד בכיוון חיובי, הרי שהגרסה הקודמת של האדם לפני 4,000 שנה ויותר צריכה להיות בלתי מוסרית, בלתי מרוסנת וחייתית. התרבות אותה אנו מכירים התפתחה מתי שהוא בסביבות 3,000-2,500 לפני הספירה. והמומחים שקדמו לתקופתנו טענו כי כיוון והאדם כמעט ומעולם במהלך 5,000 השנים האחרונות לא שבע נחת ובכל מקום היו מלחמות אלימות ושנאה, כיוון שכך, הרי שלפני כן האדם היה חייב להיות פראי, לא מתורבת ואכזרי. 

מה שארכיאולוגים גילו זו לא רק עיר מדהימה שאבדה, אלא תרבות המהווה ציון דרך בהתפתחות האדם, תרבות של שלום ושגשוש. כשאטלנטיס שקעה – שקעו אתה כל ההישגים שהאדם הגיע אליהם.

ובכן, היום יודעים שמסקנה גורפת זו היא טעות. 

התקופה החקלאית (ניאוליתית)

הממצאים הארכיאולוגים של שני העשורים האחרונים מוכיחים שלא רק שבתקופה הניאוליתית בתרבויות רבות האדם לא היה פראי, אלא גם מתורבת, אוהב אומנות ואוהב חיים. כשמתבוננים על הממצאים הארכיאולוגיים של כריתים למשל, מגלים שבין השנים 6,000-2,000 לפני הספירה חיה שם איפרייה שוחרת שלום, אומנות ואוהבת חיים. איך יודעים? ראשית מדובר בעיר המונה כ-100,000 תושבים בה לא היו ביצורים או מחסני נשק. הציורים שהשאירו אנשים אלו הראו כי נהגו לרקוד, לנגן ולעסוק באומנות. לא היה ריכוזי כוח ועושר, מעמדות, העושר חולק בין כולם. לא היו עניים, ומבחינה טכנולוגית אנשים אלו החזיקו בהישגים מרשמיים ביותר בתחום החקלאות, ארכיטקטורה, טכסטיל, מסחר וכלכלה.

אך היה שוני. השוני היה שהאשה הייתה הדמות המרכזית והחשובה. היא קיבלה מקום יותר גדול בבית, היא זו שהורישה את רכוש המשפחה. הנשים היו הכוהנות, היועצות, השופטות ונשות הרוח. והגברים? הגברים היו השותפים שלהם ויחד הם שגשגו בכל התחומים. יחד הם עסקו בספורט, יחד הם עבדו ויחד הם יצרו תרבות נפלאה.
הפסלים שגילו בין השנים 6,000 לספירה ל-3,000 לספירה ברובם המוחלט פסלים של נשים- אלות, מה שמוכיח שהאלים אותם ניתן למצוא בתרבות שלנו, באו הרבה יותר מאוחר. 

כאן נשאלת השאלה החשובה. מה קרה? מה קרה לעיר עצומה זו? היכן נעלמה התרבות שהיא ייצגה? בשנת 2,000 לספירה האנושות נכנסה באופן די סופי לתקופה האפלה שלה: תקופה של הרס, מלחמות ואלימות. מהיכן זה הגיע? 
בעבר חשבו החוקרים שבאיזה שהוא שלב הגברים "גילו את עצמם" ומרדו, וכך התקופה המטריאכלית (מלשון "mater", אמא בלטינית) הוחלפה בתקופה הפטריאכלית (מלשון "pater", אבא). כך תקופה בה שמים דגש על מושגים כמו טבע, תרבות ויופי מוחלפת בתרבות בה שמים דגש על כוח, מעמד וצבירת רכוש. 

כך חשבו החוקרים הקדומים, אך למעשה קרה משהו אחר…

שקיעתה של האנושות

במקביל לתרבות המטריאכלית (למרות שאם אדייק, זו יותר תרבות שיתופית) התפתחה תרבות אחרת. תרבות של ציידים, רועים ונודדים שלא שמו במרכז את האשה: את החיים, אלא את המוות. תרבות המאמינה בכוח ובמלחמה כדרך להשיג מטרות, תרבות זכרית ביסודה.
תרבות זו התחזקה מאד כשהאדם גילה את הברזל והחלה לזנב בתרבויות החקלאיות, המטריאכליות. התוצאה היא שטכנולוגית של חקלאות, בנייה ומסחר החלו לזרום לתרבות הפאטריאכאלית וכשזו התחזקה, מטבע הדברים היא כבשה את התרבות המטריאכלית. זה לא היה התפתחות, כפי שסברו אותם חוקרים בדורות הקודמים, אלא התנגשות בין תרבויות.
כריתים, אגב נכבשה בשנת 2,000 לספירה מאוחר יותר מהתרבויות האחרות, אך נפילתה היה גם יד הגורל שכן במקביל למלחמת הכיבוש משערים כי כריתים הישנה נתקלה באסון אקולוגי וגל צונאמי שטף את העיר וסיים את המלאכה אותה התחילה התרבות הפטריאכלית. 

תחשבו איפה נהיה בעוד 50 שנה אם לא רק 50% (הגברים), אלא ש-100% מהאוכלוסיה מתגייסת לטובת המדע, הפוליטיקה והכלכלה.כמה תתרום האשה כשהיא תכניס רעיונות המחברים את האדם לטבע, לרווחה, למשפחה ותשריש אותם בפוליטיקה, במדע ובכלכלה העולמית.

וכך היה: ערים ותרבויות בכל רחבי אירופה-אסיה נכבשו על-ידי הנודדים-ציידים ותרבות חדשה נולדה.
ומה קרה אחרי? במשך יותר מאלף שנים נוצר שילוב של תרבויות: התרבות הפטריאכלית הביאה אתה אלים כוחניים שניסו "לדרוס" את האלות המקומיים, את התרבות בה האישה היא המרכז, אולם זה לא היה קל, כיוון שתרבות המטריאכלית הייתה כבר מושרשת ולא משנה כמה הגבר הוא חזק וכוחני את טקסי האלה, הקשורים לחקלאות, למחזורי הטבע המשיכו לקיים. 
סיפורם של פליטי כריתים היה מעניין במיוחד. פליטי כריתים כמה מאות שנה מאוחר יותר היו הכלאה בין התרבות המטריאכלית והפטריאכלית. אותם פליטים חיו בערים אחרות כשהם מצד אחד אוחזים בנשק, לוחמים היכולים להגן על עצמם, אך מצד שני עדיין מחזיקים בטכנולוגיות מתקדמות כגון חקלאות, שמים את האשה במרכז, ולצד האלים שלהם נמצא את האלה, האם של הכול. כך חיו מאות שנים אותם תושבים לשעבר של ממלכה אדירה זו. 

ואז באו העבריים ואת פליטי כריתים (כפתור, בשמה התנ"כי) השמידו. אותם פליטים קראו לעצמם פלישטים והמאבק החשוב שהתנהל בארץ הקודש לא היה באמת מאבק בין הפלישטים ועמים אחרים ובין העבריים. זה היה מאבק של תרבויות. כשהאל (הזכר) העברי ציווה על העבריים לנפץ את המזבחים ולהשמיד את האויבים, מה שבאמת קרה הוא שבין השאר, זה היה ניסיון לשנות את התרבות ולהוציא את הנשים מהמשחק, כך שמעכשיו הגברים הם אלו הקובעים והנשים מקבלות מעמד נמוך. מדוע נמשך מאבק זה מאות שנים? מדוע העבריים לא הצליחו לכבוש את ארץ ישראל כל-כך מהר, כיוון שהשתרשה החשיבה המטריאכלית, מבחינה תרבותית האשה הייתה המרכז ולא משנה איזה אל אמר מה, זה מה שהיה טבוע אצל האדם.

מאוחר יותר יצא התנ"ך והביא עמו חדשות: את סיפור בראשית אשר סתם את הגולל על כבוד האשה. במרכז סיפור גן העדן נמצא את הנחש המפתה את חווה. עכשיו כדי להבין את מלא כובד משקל הסיפור, יש להבין את רוח התקופה. הנחש באותה התקופה סימל את האלה, את כוח הנשיות. ומה סיפור בראשית בא בעצם לספר: שהאלה ובת בריתה האשה היא זו שהביאה את האנושות לאבדון. שגן העדן המובטח היה שלנו, אבל האשה והאלה הן שהרסו את הכול.
האירוני הוא שלמעשה עד שלא הופיעה התרבות הפטריאכלית, בה הגבר במרכז והביא עמו רעיונות כמו כוח ומעמד, כן היינו בגן העדן. כשהאשה הייתה במרכז היה שגשוג, תרבות ושלום. לא ה"אלה" או האשה גרשו אותנו מגן העדן, זה היה הגבר והחשיבה הזכרית. 

אפלטון

נפילתה ותחייתה (האפשרית) של אטלנטיס

הראשון שהזכיר את אטלנטיס היה אפלטון, בכתביו בשנת 350 לפני הספירה. כשהוא סיפר את הסיפור, הוא כתב שמקור הסיפור אינו שלו כי קדום יותר, הוא סיפר על עיר קסומה. בה כולם חיים בשלום ובשגשוג. 
חשוב להבין כי האדם בתקופתו במשך דורות רבים חי בפחד: בתרבות של אלימות, בה נשים היו רכוש ופרס, בה האדם חיי בפחד שעוד מעט יבוא עם אחד, יכבוש, יהרוג וישעבד. אך יחד עם זאת, עדיין היה זיכרון של משהו אחר, טוב יותר. למשהו האחר קראו אטלנטיס וזה היה זיכרון של תקופה אחרת, גן עדן, בו האדם היה משוחרר באלימות, חי חיי שלום ושגשוג. זו הייתה תקופה בה היה כמיהה לתקופה הישנה עליה שמעו בסיפורים.

ובכן, את אטלנטיס לקחה מאתנו תרבות אחרת, תרבות שבמשך 5,000 שנה הכתיבה אלימות, שנאה וכאב. תרבות שלקחה מהאדם את כל מה שהיה טוב בו. אטלנטיס הוא רעיון המייצג את מה שהיה 1,500 שנים קודם לזמנו של אפלטון. ניתן להניח כי כריתים היא התרבות עליה דיבר אפלטון, זו אטלנטיס, והחלק העצוב הוא שזו לא הייתה תרבות ששקעה ונעלמה, זו תרבות שנגדעה באיבה , תרבות שאם נרצה או לו היא חלק מאתנו, ואנו יכולים להחיות אותה מחדש.

אז איך נחייה אותה? נחזור אחורה למה שהיה פעם ונבחן את מה שבאמת קידם את האנושות – האשה. במשך 5,000 השנים האחרונות האדם חי בתקופה אפלה והמאפיין העיקרי של תקופה זו היא שחמישים אחוז מהאוכלוסיה, הנשים, אינן בעלי זכויות, אינן נחשבות, דעתן לא נשמעת ואין להן את הזכות להטביע את חותמן.
אם רוצים לקדם את הרעיונות הזכריים: רעיונות של כוחניות, מעמד וצבירת רכוש, אז אכן טוב יהיה אם הרעיונות הנשיים יוחבאו. הרי ברור שעקרונות נשיים לא יתנו יד להתנהלות שתוביל להרס וחורבן, וכך עד היום במקומות רבים להיות "גבר" זה אומר לצאת למלחמה, להרוג, להיות גיבור ואלו שחושבים על שלום נחשבים ל"נשיים" מידי.

עד לפני פחות ממאה שנה, לאשה היה אסור ללמוד, לא הייתה לה זכות הצבעה והחשוב גם לא הייתה לה זכות לקבוע כמה ילדים יהיו לה. עכשיו, ב- 50 השנים האחרונות המצב משתנה וראו איזה פלא, האדם מתחיל לדבר פתאום על שלום ואפשר להתחיל לראות סוף סוף את האור בקצה המנהרה, את ההבטחה לעתיד אנושות טוב יותר.

כדי שזה ימשיך צריך להחזיר לאשה את המנדט שלה, ללמד אותה את מה שהיא שכחה, שהיא המרכז, שהיא חשובה. תחשבו איפה נהיה בעוד 50 שנה אם לא רק 50% (הגברים), אלא ש-100% מהאוכלוסיה מתגייסת לטובת המדע, הפוליטיקה והכלכלה. כמה תתרום האשה כשהיא תכניס רעיונות המחברים את האדם לטבע, לרווחה, למשפחה ותשריש אותם בפוליטיקה, במדע ובכלכלה העולמית.
רק אז האדם יפרח, אז נצמח ואז תחזור אטלנטיס. היא לא תעלה מהמים כמו שרומנטיקנים בוודאי מקווים, אלא תעלה מממים מסוג אחר – מהלא מודע. לשם היא שקעה ומשם אנו צריכים לבנות אותה מחדש.

המשך המאמר – החלק הראשון בסדרת מאמרים העוסקים בהעצמה נשית מחכה לך כאן.

הכותב: שגיא מנדלבוים

© שגיא מנדלבוים מטפל בהומיאופתיה קלאסית, ובעל ניסיון של 27 שנים בלימוד והוראה של קורסים וסדנאות בנושאי טארוט וחלומות אותם הוא מלמד בתל-אביב ובמרכזים שונים ברחבי הארץ. את שגיא הנכם מוזמנים לפגוש בהרצאת המבוא הקרובה וכן בקורסים: טארוט, טארוט מתקדמים ובקורס פענוח חלומות.
על הכותב בהרחבה

13 thoughts on “אטלנטיס – היבשת האבודה והקשר להעצמה נשית”

  1. נעמי מיכאל

    שלום שגיא, אני לא מבינה את ההקשר שעשית בין אטלנטיס לנשיות.
    לפי המקורות שאני למדתי מהם, אטלנטיס הייתה תרבות של אש ואוויר. היא הייתה תרבות גברית שניצלה את הידע הרוחני שלה בכדי לאנוס את האדמה ולהשתמש בכוחות אנרגטיים רבי עצמה לשלוט בה למטרות הנוגדות את ההרמוניה הרגשית . האטלנטים יצרו מערכות הנוגדות את כוח הכבידה ואפשרו את בניית הפירדמידות, הם הנדסו חיות עם בני אדם וידעו להגביר את עוצמת הגבישים. הם היוו את ההפך הגמור מהתרבות שהייתה לפניהם שנקראה למוריה שהייתה תרבות נשית שאהבה את האדמה ואת הטבע כפי שהוא. ישנם ספרים רבים שנכתבו בתקשור על למוריה ואטלנטיס ובכולם מצאתי את אותו המרכיב: אטלנטיס הייתה תרבות זכרית ואלימה. זו הסיבה שהנשמות של האטלנטים סולקו מהניסוי הבריאתי בכדור הארץ.

    1. שגיא מנדלבוים

      היי נעמי,
      אני מניח שאת מתייחסת לאטלנטיס כפי שמתוארת בספרי התקשור. אני התייחסתי לאטלנטיס שאפלטון דיבר עליה.
      אבל אני חושש שמשהו פוספס כאן, כיוון שהמאמר לא היה אמור להציג תיאוריה סופית על אטלנטיס, אלא להציג את אחת הגישות היותר פרקטית שמתמודדת עם תעלומת אטלנטיס וממנפת את הרעיון לטובת קידום מעמד האשה.

  2. אני הרבה פעמים נהנית לקרוא את המאמרים שלך אך צר לי..הפעם המאמר הזה די קומם. ראשית כול, אתה יוצא פה על היהדות אם לא שמת לב ומתוך חקירה אישית שלי ביהדות זכיתי להבין שהדת שלנו ממש רחוקה מלרמוס את האישה..אלא להיפך להעצים את נשיותה הטבעית ולא זו שמתיימרת להיות נשית אך למעשה מתחרה על תפקיד הגבר בעולם. שנית, למה לנסות לרומם את האישה על הגבר?? כמו שהגבר לא צריך להיות מרומם על האישה כך גם להיפך..אלו שני כוחות משלימים של כוח שלם אחד. נראה לי שפספסת קצת את הכיוון במאמר הזה כי הוא נורא מפשט את המציאות ובעיניי מבטא קצת ראייה צרה ולא רחבה אומ מעמיקה.

    1. שגיא מנדלבוים

      היי ליבנת,
      אני חושש שהוצאת את דברי מהקשרם שכן לא אמרתי שהדת היהודית אינה מכבדת את האשה, אכן הדת שלנו מאד מתפתחת בנושא מעמד האשה חבל רק שמונעים מהאשה להיות שותפה אמיתית להחלטות ופסיקות הלכה, הרי בתחומים אחרים האשה כבר זמן רב שותפה אמיתית להחלטות בנושאים מדיניים וכלכליים בעולם.
      אני מסכים הוא עם הגישה שאת מציגה שמדובר בשני כוחות משלימים, אולם אני לא רואה כל סיבה מדוע דווקא על בסיס הנחה כה נפלאה זו מונעים זכויות מאחד הצדיים.
      דעתי היא שלא צריך להיות כלל הבדל בין הגבר ואשה ולדעתי לכל אחד מהצדדים צריכה להיות הבחירה לעשות את כל שהוא רוצה ללא הבדל של מין.
      מה שרציתי בעקר להציג זה את העובדה שבמקומות שבהם שוללים מהאשה את הזכות להיות שווה ומונעים ממנה את הזכות להיות בתפקידי מפתח חשובים כגון: כלכלה, פוליטיקה, בריאות ואפילו דת הם המקומות בהם האנושות נמצאת בחשכה. שם יש אלימות, חוסר צדק, מלחמות והרס.
      ובעניין הדת, דעתי האישית היא שאם האשה הייתה שותפה אמיתית והייתה גם יכולה להיות למשל דיינית או פוסקות הלכה, הדת שלנו הייתה הרבה יותר מקדמת והמשיח כבר מזמן היה מגיע.

  3. חנה איסלר

    זה כל כך עצוב שהגברים השתלטו על העולם – הטסטוסוטרון שולט – האלימות מתגברת ביחוד כלפי נשים. כתבה נהדרת

  4. שלום שגיא, שנה טובה וגמר חתימה טובה
    אהבתי את המאמר על האטלנטיק, מרתק, מאחלת לכם משפחה יקרה שנת יצירה
    תודה לשיתוף והענקת הידע שלכם, אני נהנת מההדרכות שאתה שולח אלי
    ובאיחולי שנה טובה, שנת שלום, בריאות ויצירה.
    מיכל, קלגרי קנדה.

    1. הכתבה בעקרונה אומרת שקדמה לנו תרבות מפותחת ונשית בעיקרה .
      אטלנטיס .חשוב לציין את התרבות המיצרית העתיקה ,האינקאית והטיבטית -כולן
      המשיכו את אטלנטיס לאחר חרבונה [12500 לפני הספירה לערך ]שילוש זה
      העביר את הידע ליבשות של היום והביא תרבות של שלום ואחווה בכוכב ארץ עד
      לכ-1560 לפני הספירה .[הכחדת התרבות בכרתים ].
      אפלטון עבר חניכה [כמו משה ]במיצרים והעביר ידע שהם שמרו הלאה לכיתובים שנוצרו
      עמ לשמר אותו [הפפירוסים -תות או הרמס היווני ] הידע הנשי ,האינטואטיבי המזוהה עם
      האונה הימינית של מוחנו מקושר יותר ליבשת למוריה -יבשת הקדומה לאטלנטיס.ברכות

  5. היי מאיה היי שגיא,
    מה שלומכם? שנה טובה ומתוקה!
    הפסקתי לקבל את המיילים מכם, ואשמח אם תמשיכו לשלוח אלי, מאוד נהנת מהם… ומאוד מתגעגעת לשיעורים שכה נהנתי מהם
    תודה
    שלומית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *