פתרון חלום: בריכה, מים באוזניים ואי אפשר לשמוע

פתרון חלום

גוף האדם הנו המקדש בו שוכנת הנפש שאמנם (כנראה) נצחית, אך המקדש עצמו, הגוף, אינו נצחי והוא נמצא כאן בין השאר כדי ללמד, להדריך ולהוות כלי דרכו ניתן ללמוד ולהבין את התסכולים, הקשיים והמכאובים של הנפש.
את הנפש אין אנו יכולים לראות או להרגיש ישירות, אולם ידוע שהעיניים, למשל, הם ראי הנפש, אך לא רק העיניים הם ראי הנפש. למעשה כל איברי הגוף גם הם ראי של הנפש, וכל אחד מהם מייצג חלק מהנפש והוא חלק מהחידה הגדולה ביותר – מי אנו באמת. 

בדרך-כלל מקובל לחשוב, ואף ההיגיון אולי דורש זאת, שחלום על אבר גוף הנו חלום המייצג בעיה בריאותית כל שהיא, אולם בפועל זה לא כך. איברי הגוף מבחינה סימבולית מייצגים אלמנט נפשי-רוחני הקיים בחיינו, וחלום בו יופיע איבר פגוע מסמל קושי וכאב, לאו דווקא פיזי, כי אם נפשי אתו אנו מתמודדים בחיי היום יום. 

גוף האדם הנו ממלכה קסומה בו כל איבר מתגלה כמורה דרך ושיעור חשוב בפאזל בו כל מרכיביו יראו את ה"אני". אך לפני שאמשיך, חשוב לי להזכיר לאלו שלא קראו את המאמרים הקודמים, כי לפני שאנו ניגשים לפתרון חלום, עלינו לוודא תחילה שהסימבול שהופיע בחלום אינו רלוונטי לאירוע שהתרחש בחיי החולם, ורק לאחר מכן, כשנשללת אפשרות זו אנו יכולים להתחיל לפרש את החלום.
כך למשל, גבר המתחיל להתקרח, סביר יהיה שיחלום על איבוד שיער בלילה ואין זה אומר שחלומות אלו מייצגים בעיות של און או בעיות סביב תפקודו כגבר.

"בחלום אני שוחה להנאתי בבריכה (כנראה בבית מלון), ולאחר זמן מה (שנראה די ארוך בחלום), אני רואה את בעלי מגיע. אני שמחרה לראות אותו ושוחה לשפת הבריכה כדי להגיד לו שלום (ומצפה גם לקבל נשיקה). כשאני מתקרבת,  מתברר לי שהוא הגיע כדי להגיד לי משהו שנראה חשוב. בעלי מדבר, אך אני לא שומעת אותו: תחילה אני לא שומעת כיוון שאני רחוקה אך כשאני מתקרבת אני מגלה שקולו מאד עמום ואני מבינה שזה תוצאה של מים שיש לי באוזניים. כשהוא מבין שאני לא שומעת הוא מנסה לצעוק והוא באמת משתדל שאני אשמע, אך המים באוזניים מפריעים. כדי להחריף את התסכול של שנינו, איך שהאוזניים שלי מתחילות להתרוקן מהמים והשמיעה שלי משתפרת, אני מכניסה את הראש למים ושוב אני לא שומעת. הדבר חוזר על עצמו מספר פעמים ובכל פעם התסכול גבר. לבסוף בעלי עזב עצבני את המקום ואני מתעוררת עם תחושת תסכול עמוקה."

האם זה אומר שבעלי כועס עליי? 

רקע: אני בת 32, נשואה עם ילד בן 4 והמצב הזוגי והמשפחתי שלי בסדר גמור. עובדת כמנהלת רכש בחברה לא גדולה.

 

לא שומעים! פתרון חלום

דרך פתרון החלום

שלב ראשון בפתרון חלום – הקשבה

להקשיב לחלום זה אומר להתבונן מהצד ולהרגיש מה הם הדגשים הנכונים ומה החלום בעצם רוצה להגיד לנו. כדי להקשיב נכון, לא חייבים להכיר סימבולים, אלא צריך את היכולת לתת למילים של החולם לסחוף אותנו, כמו בסיפור, למקום אחר. מקום שממנו נוכל לעשות סינתזה, להבין מה מציק לחולם ומה בעצם רוצה לצאת מהסיפור של החלום החוצה. 
לכן הדבר הראשון שאנו צריכים לעשות כשפותרים חלום הוא לעצור לרגע ולחשוב מה הסיפור של החולם מעורר אצלנו? מהן המחשבות שעולות לנו? באו ננסה, אם כך, לעצור לרגע ולדמיין את הסצנה הראשונה של החלום. מה עולה לנו בראש? 

החלום מתחיל באווירה נינוחה: החולמת שלנו נמצאת בחופשה, שוחה בבריכה להנאתה וכשהיא רואה את בעלה מתקרב היא שמחה לראות אותו ושוחה כדי לפגוש אותו.
בשלב הזה עדיין אין התפתחות דרמטית, העלילה עוד לא החלה ולמעשה אנו נמצאים רק בשלב ההיכרות עם הדמויות. מה אנו יודעים בינתיים? שהחלום כנראה עוסק בקשר שבין החולמת ובעלה. אני לא יודע איך לכם הרגיש החלום, אבל לי היה נעים לקרוא את החלק הזה של החלום ולי נראה  שמנקודת הראות של החולמת מצבם הזוגי ממש טוב. 

בסצנה השנייה של החלום העלילה מסתבכת והחולמת מגלה שהבעל רוצה להגיד לה משהו אבל לא מצליחה לשמוע את מה שהוא אומר. בשלב הראשון כיוון שהיא רחוקה, לאחר מכן כיוון שיש לה מים באוזניים ובשלב השלישי כיוון שהיא (מבלי להתכוון אולי) מונעת מעצמה לשמוע דרך כך שהיא כל הזמן מכניסה את הראש למים.
עכשיו עצרו רגע, ובוא נראה מה מתעורר אצלנו כשאנו קוראים את הסצנה. כשאני הקשבתי לחלק הזה של החלום משום מה התחברתי לצד של הבעל ועוד לפני שידעתי איך החלום ימשיך עלו בי תחושות תסכול וכעס כלפי החולמת שהתעקשה כל הזמן להכניס את הראש למים. משהו בסצנה הזו הזכיר לי את הרעיון של בת יענה שכל הזמן טומנת את הראש בחול. 

בסצנה השלישית הבעל מתרגז, עוזב את הבריכה עצבני, והחולמת מתעוררת עם תחושת תסכול.
נעצור שוב וננסה לראות מה מתעורר אצלנו כשאנו קוראים את הסצנה, מה מכל מה שהחולמת אמרה, נשמע לנו חשוב יותר, מוזר או חריג? קודם כל, כשקריאת החלום הסתיימה התעורר אצלי תחושת פספוס גדולה ועלתה בי השאלה: "מדוע החולמת עשתה את זה? מדוע היא טרפדה את הניסיון של הבעל לתקשר אתה? ואז גם עלה בי החדש שאולי היא לא רוצה לשמוע דבר משמעותי שיש לו להגיד לה.  

שלב שני בפתרון חלום – סימבולים: חלום על בריכה, מים באוזניים ובעל שכועס 

בריכה בחלום

בריכה בחלום לרוב מייצגת רגשות. ברוב המקרים חלום בו נפגוש ים, אגם, נהר או בריכה מייצג את השואל במערכת יחסים מסוימת, והשאלה היא מה קורה בחלום. תוכן החלום ומעשיי החולם יוכלו לרמוז לנו על הבעיה.
לכן, השחייה בבריכה בהחלט מייצגת את הנינוחות שלה במערכת היחסים ותחושה בסיסית הקיימת אצלה שהכול נמצא על מי-מנוחות.
יחד עם זאת הבחירה של הלא מודע שלה להשתמש בבריכה בה המים, בהשוואה לים, רגועים ולא מסוכנים מעניינת, ומעלה את השאלה: האם היציבות הרגשית הנפלאה שהיא חווה, לא טיפה מלאכותית. 

חלמנו שאנו בבריכה, שוחים ונהנים? כנראה שהלא מודע רוצה להראות לנו שבכול הקשור לזוגיות שלנו – הכול נמצא על מי מנוחות.
חלמנו שאנו בבריכה, שוחים ונהנים?
כנראה שהלא מודע רוצה להראות לנו שבכול הקשור לזוגיות שלנו – הכול נמצא על מי מנוחות.

אוזניים בחלום
כמו העיניים, כך גם האוזניים הן איבר המאפשר לנו לתקשר בינינו לבין העולם החיצון. אולם  בדיוק כפי שעדות שמיעה פחות אמינה מעדות ראיה, כך בשונה מהעיניים, לרוב את הקשר מהעולם החיצון אנו עושים דרך צד שלישי.
דרך האוזניים אנו גם מקבלים עצות ודברי הסבר ולכן חלום בו אנו לא שומעים יכול להיות דרכו של הלא מודע לספר לנו שהפסקנו לאחרונה להקשיב לאחרים ולרמוז לנו שאנו הולכים למקום לא נכון. 

מי הוא הבעל בחלום?
נכון שעקרון בסיסי בפתרון חלומות קובע שברוב המקרים הדמויות שאנו חולמים עליהם מייצגים אותנו ואת הצדדים השונים הקיימים בנו. אולם כיוון שמדובר בבעלה של החולמת, שהרי הוא דמות מרכזית בחייה, דמות הבעל בחלום זה מייצגת את עצמה ואת מערכת היחסים הקיימת בין הבעל לחולמת.   

שלב שלישי בפתרון חלום – סינתזה

עכשיו כשיש לנו את כל הנתונים: הקשבנו, והבנו את הסימבולים שהחלום מציג לנו, אנו יכולים להבין שזהו חלום פסיכולוגי ויכולים להבין מדוע הלא מודע הציג את הסיפור ואת הסימבולים בצורה, בסדר ובדרך הזו.
את התשובה כמובן לא אנו יכולים לתת, ואת פתרון החלום רק החולם יכול להבין, אולם אנו יכולים לעזור לו לחבר את הנקודות ולשאול את השאלות הנכונות. 

התשובה לחולמת…

העובדה שהחלום שלך מתחיל בבריכה הנה רמז לכך שהבעיה אותה הלא מודע רוצה להעלות מפנייך קשורה לקשר שלך עם בעלך. החלום מתחיל כשאת נמצאת במצב מושלם: את שוחה להנאתך, במים שקטים, וטוב לך. מה שמעניין הוא שלאורך כל החלום את מנסה לשמר את המצב ה"נעים" הזה, וכשבעלך במקום לתת לך נשיקה רוצה להגיד לך דבר כל שהוא, החלום בחר שלא לאפשר לך לשמוע את מה שיש לו להגיד ובכך אפשר לך להישאר במצב מנותק. 

השיא של החלום מגיע בשלב בו הבעל ומנסה לדבר אתך, אולם את לא יכולה לשמוע אותו ובכל פעם שהמצב טיפה משתפר, את ממלאת את האוזניים שלך שוב במים.
כיוון שהאוזניים מייצגות את היכולת שלנו להקשיב לאחרים, לשמוע את מה שיש להם להגיד, את דעותיהם, את מה שהם חושבים ואת ההערות שלהם (לרוב עלינו), הרי שבמקרה זה תת המודע שלך מנסה להראות שלך שאת לא מקשיבה.
את לא מקשיבה לבעל ודברים חשובים שיש לו להגיד לך, וייתכן שאת גם לא מקשיבה לעצמך ומתעלמת מסימנים הדורשים ממך תגובה.

נסי לחשוב מהם הדברים החשובים כרגע בחיי, במיוחד סביב הנושא הזוגי והמשפחתי. נסי לחשוב מדוע בעלך נמצא שם (בחלום), מה הוא מייצג לא רק מבחינה זוגית, אלא גם מבחינת אורך חיים, תפיסת עולם, דעות, כל אלו יכולים להיות רמז לדבר ממנו את מתעלמת, ולהבין לאיזה קול היגיון את לא מקשיבה.

כיצד לפתור חלומות – פינת הסימבולים

עיניים, אוזניים, פה ואף בחלום

לפנים יש חשיבות מיוחדת כיוון בשונה מהאיברים האחרים, הפנים משקפות במיוחד את מי שאנו, הן חשופות ולא ניתן להסתיר בהם פגמים. אם למשל נגלה פצעון מכוער על המצח אותו כולם יוכלו לראות, נשקול אולי אפילו לא לצאת מהבית. מן הסתם סביר להניח שהפצעון "מנסה להגיד לנו משהו" ולא בכדי הוא כל-כך בולט. הוא בולט כיוון שהוא מסמל "פצעון פנימי", משהו שאינו כשורה בפנים שעכשיו רוצה לצאת החוצה. 

העיניים הן ראי הנפש, ומדברות מבלי להגיד דבר, אבל הן גם מאפשרות לנו לראות את מה שיש בחוץ. אם בחלום אנו מתקשים לראות, זה יכול להיות סימן לכך שהלא מודע מנסה להראות לנו שאנו מתקשים לראות את המציאות, ולדעת מהי האמת.
העיניים הן ראי הנפש, הן מדברות מבלי להגיד דבר, והן גם מאפשרות לנו לראות את מה שיש בחוץ. אם בחלום אנו מתקשים לראות, זה יכול להיות סימן לכך שהלא מודע מנסה להראות לנו שאנו מתקשים לראות את המציאות, ולדעת מהי האמת.

עיניים בחלום

רבות דובר על העיניים וביטויים כמו "העיניים הן ראי הנפש" מדגישים כמה הן  החשובות מכל איבריי הפנים. ללא קשר לסימבולים ברור שהעיניים מבטאות קודם כל את הרגשות, והן מדברות במלי להגיד דבר. הן מספרות מה אנו מרגישים, מבטאות עצב, שמחה, טוב לב "וכשאנו מסתכלים בעיניים" הן לא ישקרו.
העיניים הם האיבר המאפשר לנו לראות את החוץ. בזכותם אנו יכולים לראות מה קורה בעולם החיצוני לנו וכנראה לא סתם עדות ראייה אמינה יותר מעדות שמיעה, שכן על מה שאנו רואים אנו יכולים לסמוך.אולם בחלום לא תמיד אנו רואים טוב ופעמים רבות זה בדיוק העניין:הראיה שלנו מטושטשת, מסתירים לנו, אולי העיניים מכוסות. כל אלו מצביעים על ניסיון של תת המודע להראות לחולם שיש לו חוסר יכולת לראות את המציאות, לראות את האמת. 

אוזניים בחלום

גם האוזניים הן האיבר המאפשר לנו לתקשר בינינו לבין העולם החיצון, אלא שבדיוק כפי שעדות שמיעה פחות אמינה מעדות ראיה, כך בשונה מהעיניים, לרוב את הקשר מהעולם החיצון אנו עושים דרך צד שלישי.
כך למשל, חבר יכול לספר לנו איך הוא מרגיש ואת מה שהוא אומר נצטרך לקבל כעובדה, למרות שהעיניים יכולות להראות לנו דבר אחר.
בחלום האוזניים מייצגות את היכולת שלנו להקשיב, להבין את המסרים הניתנים לנו על-ידי הסביבה וגם כאן יש הבדל גדול בין מקרה בו אנו לא שומעים כיוון שיכולת השמיעה שלנו מוגבלת, לבין מקרה בו אנו מכסים את האוזניים שלנו ולא מאפשרים לעצמנו להקשיב לאחרים. 

פה בחלום

הפה כשלעצמו הוא איבר דרכו אנו מתקשרים החוצה, אל העולם. חלום מאד שכיח הוא חלום בו אנו רוצים לדבר, אך הקול לא יוצא, יוצא חלש או לא ברור. חלום זה יכול לייצג תסכול שיש לחולם מכך שהוא לא מצליח לבטא את עצמו, או לחלופין שלא מקשיבים לו.
בשונה מהגרון, המייצג את היכולת שלנו לתקשר, הפה מייצג את היכולת שלנו לדבר. כך למשל יכול להיות שאני יודע בדיוק מה להגיד לבוס שלי (הגרון שלי תקין ואני מסוגל לבטא את עצמי), אולם אין לי אפשרות לבטא את עצמי, כיוון שהוא במילואים 3 שבועות. 

אף בחלום

פעמים רבות קיימת הקבלה בין הסימבול לשפה הציורית בה הוא מתואר או לשימוש שנעשה בו במסגרת מטבע לשון. כשאנו אומרים: "אני מריח שמשהו לא בסדר", אנו מודעים לכך שאין באמת סוג ריח "לא בסדר", ואנו בפועל משתמשים בסימבול האף כמטבע לשון.
האף מסמל את היכולת שלנו לחוש את הבלתי מוחשי. הוא האיבר המייצג את החוש השישי, ואת היכולת להרגיש תחושות מוקדמות.
איך נוכל לראות את זה בחלום? אף פצוע, חבוש, צינון יכולים להצביע על העדר יכולת "להריח שמשהו לא בסדר".

קורס התפתחות והעצמה אישית דרך פתרון חלומות

הכותב: שגיא מנדלבוים

© שגיא מנדלבוים מטפל בהומיאופתיה קלאסית, ובעל ניסיון של 27 שנים בלימוד והוראה של קורסים וסדנאות בנושאי טארוט וחלומות אותם הוא מלמד בתל-אביב ובמרכזים שונים ברחבי הארץ. את שגיא הנכם מוזמנים לפגוש בהרצאת המבוא הקרובה וכן בקורסים: טארוט, טארוט מתקדמים ובקורס פענוח חלומות.
על הכותב בהרחבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *